субота, 9. август 2008.

„Jedan litar motornog ulja zagadi milion litara vode“

U sredu, 23. jula ove godine, u prostorijama Gradske mesne zajednice Kostolac održana je konferencija za novinare NVO „Lokalna Agenda 21 za Kostolac – OPŠTINA“ na kojoj je promovisan plakat o zagađenju voda motornim uljima. Ovime je LA 21 započela kampanju čiji je cilj da se građani upoznaju sa štetom koju korišćeno motorno ulje nanosi našem okruženju ako ne sakuplja već ispušta u naše najbliže okruženje, a to se, najčešće, i dešava.

O postupcima sakupljanja, skladištenja i ponovnog korišćenja raubovanih motornih ulja, opasnostima po zdravlje ljudi i opstanak biljaka i životinja, kao i jedinoj odgovornosti čoveka da ovaj problem reši, govorili su: Siniša Radinović, generalni sekretar NVO „ Lokalna Agenda 21 za Kostolac – OPŠTINA“, Nenad Nikolić, koordinator organizacije i član Nacinalnog komiteta za upravljanjem hemikalijama Republike Srbije i predsednik L.A. 21 Jovica Veljučič Kerčulj, koji je i nacionalni koordinator Evropskog EKO Foruma za energetiku i klimatske promene.

Samim problemom zagađenja površinskih i podzemnih voda, na šta su akcenat stavile i Ujedinjene nacije i Evropska unija u dekadi posvećenoj Vodi i zaštiti voda na našoj planeti, L.A. 21 se bavi u okviru projekta „ Zaštita Sopotske grede od hidro zagađenja“, promovisanom na prvoj manifestaciji o vodama, na Kopaoniku 2005. godine. Tada je istaknuto da područje Sopotske grede može da se koristi kao rezervoar pijaće vode, ali da je ugrožen radom Površinskih kopova Kostolačkog ugljenog basena i širenjem grada Požarevca na Sopotsku gredu, a pri čemu nisu zaštićeni podzemni izdani voda jer domaćinstva još uvek koriste neadekvatne septičke jame.

Učesnici konferencije su pozvali medije, ali i odgovorne ljude u lokalnoj samoupravi i privredi da zajedno upozore građane na opasnosti koje proizilaze iz toga što korišćeno motorno ulje „sejemo“ po svom okruženju, a zatim i da porade na njegovom adekvatnom uklanjanju. U dogovoru sa Kopovskim sindikatom PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ Kostolac d.o.o. i Gradskom mesnom zajednicom Kostolac, ova NVO je jedan korak već načinila, izlepljen je plakat na njihovim oglasnim tablama, čiji slogan jasno ukazuje na ozbiljnost problema: „Jedan litar motornog ulja zagadi milion litara vode“.

Vesna Mišić - Ekolobi

Нема коментара: