уторак, 10. јул 2007.

Novinar, šta je to?

U petak, 6. jula ove godine, u Kostolcu je predstavljen novinarima Braničevskog okruga redizajnirani list «Glas prozvođača», glasilo Privrednog društva «Termoelektrane i kopovi Kostolac». O novom izgledu lista govorili su direktor Dragan Zivković, glavni i odgovorni urednik Miloš Janjetović i tehnicki urednik Predrag Životić. Gosti su bili Dragan Janjić, pomoćnik ministra kulture za informisanje, i Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, dok, po našim saznanjima (NVO “Lokalna Agenda 21 za Kostolac - OPSTINA”), Jelica Jovanović, v.d. direktor Agencije «Beta», koja je najavljivana, nije prisustvovala promociji. Tema konferencije za novinare bilo je i pokretenje inicijative za osnivanje Sekcije novinara u privredi pri Nezavisnom udruženju novinara Srbije.

Ovo se zove vest. Osnovna jedinica novinarstva. Pa ni nju neki od prisutnih novinara nisu znali da napišu, jer su jednostavno prepisali najavu za dogadjaj, te je ispalo da mu je prisustvovala i g-dja Jovanović. Doduše, možda mi grešimo. Mada smo i mi prisustvovali. Ovoga puta su bar bili prisutni i novinari medija na kojima se pojavila vest o održanoj promociji, za razliku od, recimo, svih prezentacija studija o uticaju na zivotnu sredinu u Branicevskom okrugu kojima su prisustvovali, i učestvovali, naši članovi, i o tome obavestavali javnost, pa posle nalazili svoja saopštenja prepisana, prepravljena u navodni razgovor, itd. Tako se desilo, recimo, da u dodatku lista “Danas” (Branicevo) naše saopstenje bude objavljeno kao razgovor, stavljanjem crtica za upravni govor, i potpisano inicijalima novinara tog lista. Ali se taj navodni razgovor upravo zavrsava tamo gde mi obaveštavamo javnost o neprisustvu drugih novinara. Tako u “Branicevu” stoji: “Prisustvovala je nacelnica Republicke ekološke inspekcije Gorica Čurčić i predstavnik Regionalne privredne komore Požarevac, ali ni jedan privrednik”, a istina je da smo mi “rekli”: “Prisustvovala je nacelnica Republičke ekološke inspekcije Gorica Čurčić i predstavnik Regionalne privredne komore Požarevac, ali ni jedan privrednik, a od medija jedino novinar “Glasa proizvodjača” i autor radio emisije “Ekolobi” koja se emituje na Radiju “M””.

Svakako da preveliki tekst moze da bude razlog za neobjavljivanje. Izvrtanje činjenica, prećutkivanje činjenica ili lukavo predstavljanje stvari takvima da dovedu u zabludu, ocigledno na našim prostorima (Branicevskog regiona) nisu dovoljan razlog da se “tekst” ne objavi. A takvih je, bar po pitanju životne sredine, u sta smo upućeni, mnogo; skoro svi su takvi, jer se objavljuju u medijima koje finansiraju upravo najveći zagadjivač na ovim prostorima i opstina koja uopšte nije zainteresovana za resavanje problema zagadjenosti, već samo za koriscenje para koje dobija da bi te probleme rešila.

E, pa sad, mozemo da promenimo izgled novina, posebno ako ih finansira najveci zagadjivac u okrugu, posto on ima i najvise para; da se udružujemo u sekcije ne bismo li se osećali sigurnije, da se pravdamo čuvanjem egzistencije; ali na kraju je jedino bitno tih nekoliko redova, izgovorenih recenica, slika, kojima prenosimo drugim ljudima istinu ili laz, a trebalo bi da prenosimo samo istinu, jer je to posao novinara. Nema opravdanja za novinara ako neke stvari ne uradi ili uradi pogresno iz neznanja, straha ili nepostenja. Kao u onoj poznatoj medijskoj krilatici:

“Ili jesi – ili nisi”.

Vesna Misic,

NVO “Lokalna Agenda 21 za Kostolac – OPSTINA”

Нема коментара: