среда, 1. август 2007.

Kako službenici Vlade Republike Srbije poštuju procedure

U Skupštini opštine Požarevac dana 19. jula ove godine zakazane su dve javne prezentacije i javne rasprave o proceni uticaja na životnu sredinu. Naime, radi se o Projektima skladištenja sekundarnih sirovina, jednog na Površinskom kopu „Ćirikovac”, u neposrednoj blizini sela Klenovnika, pored glavne saobraćajnice Kostolac–Požarevac; drugi je takođe na prostoru EPS-ove kompanije, u okviru Površinskog kopa „Drmno” i Termoelektrane „Kostolac B”, blizu sela Kostolca i reke Mlave.

Nosilac projekata je „Autotransport” d.o.o. Kostolac, bivši ZEPS-ov OOUR za transportne usluge, održavanje i opravku motornih vozila.

Studiju je obradila Samostalna radnja „Geotehnika“ iz Požarevca, vlasnice Tamare Simić. Međutim, prezentacije su odložene zbog nedolaska obradivača studije: Nenada Simića, dipl. inž. geol. i dr Dušana Jovanovica dipl. inž. maš. Na prezentaciju su došli, ispred nosioca projekata Andelka Arambašić i Jasna Ðokić, predstavnici Opštinske uprave i Zavoda za javno zdravlje Požarevac, te pet članova Tehničke komisije za procenu uticaja objekata na životnu sredinu Opštine Požarevac: Milutin Milenković, dipl inž. geol, Mirjana Lekić, dip. mikro-biolog, Vesna Veljković, dipl. inž. šum, dr Zorica Rogožarski lekar i Ljubiša Malezanović, dipl. inž.

Od „javnosti, zainteresovanih organa i organizacija“, pozvanih na prezentaciju, bili su NVO “Lokalna Agenda 21 za Kostolac – OPŠTINA“ i novinarka Vesna Mišić.

Odnos odgovornih prema pitanjima životne sredine je, po našem mišljenju, često vrlo loš, tu mislimo prvenstveno na preduzeća, pa na medije, a u nekim slučajevima i na državne organe. Za to dobijamo potvrdu od mnogih relevantnih organizacija koje se profesionalno bave istraživanjima ovih i sličnih pitanja, ali nam je mnogo teško, gotovo nemoguće da na to ukažemo, zato što kod medija, koje delom finansiraju upravo preduzeća zagađivači, nailazimo na zid kada su u pitanju naši članci. Ni jedna studija uticaja vezana za prostor Površinskog kopa „Ćirikovac“, na primer, nije prošla bez grubih propusta, a o tome nije obaveštavao niko izuzev nas.

1. Studija o proceni uticaja na životnu sredinu nastavka eksploatacije uglja (lignita) na eksploatacionom polju „Ćirikovac“ bila je izložena na uvid građanima 10 dana, umesto 20, koliko je zakonom predviđeno, te je na intervenciju NVO „L, A. 21 za Kostolac – OPŠTINA“, Uprava za zaštitu životne sredine zakazala novi termin za przentaciju studije i produžila rok na uvid građanima za novih 20 dana.

2. Studija koja se tiče rekonstrukcije sistema za prikupljanje, pripremu i transport pepela i šljake Termoelektrane „Kostolac B“ podeljena je na dva dela i obrađen deo u kome nije obuhvaćena nova lokacija deponije u PK „Ćirikovac“ (!) da bi se izbegla konfrontacija se gradanima, uz niz drugih velikih propusta, te se posle rasprave u kojoj su aktivno učestvovali meštani sela Klenovnika i NVO „L. A. 21“ iz Kostolca, procedura vratila na početak. Da li je na početku (?) jer po pisanjima listova iz Braničevskog okruga, čak i renomiranog lista "Danas" u odeljku “Braničevo” u jučerašnjem broju (27. jula 07. god.) ponovo se iznosi da pepelište samo što nije počelo da se gradi u Površinskom kopu „Ćirikovac“!

3. I, najnoviji slučaj kod zakazane prezentacije Studija čiji je nosilac projekata „Autotransport” d.o.o. Kostolac, koji želi da skladište za otpad izgradi u Površinski kop „Ćirikovac“, nisu održane jer je, zaboga, obrađivač prezentacije „morao” da doveze ćerku s mora, ne našavši za shodno da bar obavesti o odlaganju. O tome nas je obavestio službenik Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije Ljubomir Malezanović, pun razumevanja za izostanak!

O naknadnim terminima prezentacija bićemo, rečeno nam je, blagovremeno obavešteni. Eto prilike da se ipak pojavi još neka NVO, a ima ih koje su dobile novac iz opštinskog budžeta zbog svojih ekoloških aktivnosti, a i još koji novinar. Ostaje dilema, ko je odgovoran da se procedure određene zakonima ispoštuju, ako ne ministarstva i njihovi organi?

Vesna Mišić, autor i voditelj radio emisije «Ekolobi»

Нема коментара: